voorstraat

delft
statusrijksmonument
opdrachtgeverparticulier
opdracht-
oplevering1999, 2000, 2001

Het in drie fasen verbouwde rijksmonument aan de Voorstraat te Delft is opgebouwd uit een voorhuis, een binnenplaats en een achterhuis. De eerste fase betrof de restauratie van de voorgevel, één van de weinig bewaarde trapgevels uit de eerste helft van de 17de eeuw, en de achtergevel. Om de eenheid in de voorgevel te herstellen is besloten de bestaande pui van de kapperszaak te vervangen door een reconstructie van een vroegere situatie. Ook werd door het toevoegen van een glazen kap de daglichttoetreding naar alle verdiepingen van het diepe voorhuis vergroot.

De restauratie van het achterhuis en de binnenplaats zijn tijdens de tweede fase uitgevoerd. In deze fase werd tevens de woonkamer op de eerste verdieping voorzien van een dakterras. De restauratie en herinrichting van het voorhuis maakten in de laatste fase het huis weer geschikt voor bewoning. In 2000 hebben de opdrachtgevers van Delfia Batavorum de ‘le comte prijs’ ontvangen voor de restauratie van de trapgevel en het plaatsen van een, door E. Orie-Suhr ontworpen, gevelsteen met het opschrift ‘De Ghecapte Poel’.

deel dit project
voorstraat 12 delft voor restauratie
voorstraat 12 delft na restauratie
© 2019 TAK architecten. Alle rechten voorbehouden