19dec.
TAK Architecten

Op volle toeren!

…wij zijn aan het einde van dit jaar nog druk met diverse projecten die al onze aandacht verdienen!

Dankbaar voor het vertrouwen dat door onze opdrachtgevers in ons is gesteld, gaan wij op volle toeren het nieuwe jaar in met pareltjes als:

- Groot Handelsgebouw Rotterdam
- Buitenschil Amsterdam CS
- Gebouw De Oost Amsterdam
- Grachtenpand aan het Singel Amsterdam
- Bruggen Oranje Loper Amsterdam
- Gemaal Middelpolder Amstelveen
- Gemaal De Ruiter Vinkeveen
- Keersluis Gouda
- Rietveldgebouw (ArtEZ) Arnhem
- Fort Crevècoeur ’s-Hertogenbosch
- Landhuis Bijsterlandt Hoenderloo
- en vele andere!

Via deze weg wensen wij iedereen namens het gehele team van TAK architecten vanuit Delft en Arnhem hele fijne feestdagen met familie en vrienden en een goed 2025!

Om 2025 nog beter van start te kunnen gaan zijn wij overigens op zoek naar een bouwkundig tekenaar voor onze vestiging in Delft.
Wij kijken er naar uit om je in het nieuwe jaar te ontmoeten!

27nov.
TAK Architecten

Gebouw De Oost

Naast het imposante stationsgebouw van Amsterdam Centraal ligt het voormalige postgebouw van de NS, Gebouw De Oost. Het gebouw is op de plaats waar ooit de oostelijke goederenvleugel gesitueerd was en welke in twee fases tussen 1920 en 1924 is gerealiseerd.

Het is ontworpen door Joseph en Pierre Cuypers jr. Hun uitgangspunt was een gebouw dat niet op zichzelf stond, maar samen met het Cuypersgebouw een front vormde richting de stad. De aansluiting werd bereikt door gebruik te maken van eenzelfde opbouw als het Cuypersgebouw in combinatie met kenmerken van de destijds heersende expressieve baksteenarchitectuur, zoals meerkleurig metselwerk en oker- en groentinten voor de vensters.
 

Het gebouw heeft in de loop der tijd een aantal in het oog springende wijzigingen gekregen aan de voorzijde van het gebouw. Zo verdwenen de roedeverdelingen in de raamopeningen, werd de historische luifel verwijderd en wijzigde de kleurstelling ingrijpend. Ook werd de oorspronkelijke zonwering vervangen door screens. Al deze wijzigingen hebben voor een verschraling van de uitstraling gezorgd met als gevolg dat het gebouw geen front meer vormde samen met het Cuypersgebouw.
 

In opdracht van de NS heeft TAK architecten een uitgebreid historisch onderzoek gedaan, waaruit het advies is ontstaan om het gebouw grotendeels terug te brengen naar de oorspronkelijke situatie. Naast de onderhoudswerkzaamheden, waaronder het volledig vernieuwen van de leibedekking, zijn de verduurzaming van de beglazing en verbetering van de dakisolatie meegenomen in de verleende vergunningaanvraag. De verduurzaming van de beglazing biedt meteen de mogelijkheid de roedeverdeling als beeldbepalend element terug te brengen. Op basis van een kleurhistorisch onderzoek wordt de kleurstelling van het houtwerk zoals het ooit bedoeld is teruggebracht. Met deze wijzigingen wordt de relatie met het naastgelegen Cuypersgebouw weer versterkt.
 

Daarnaast wordt momenteel onderzocht of de luifel, als een belangrijk element in de beeldwaarde van het pand en als karakteristieke verwijzing naar het postverleden, terug geplaatst kan worden naar het oorspronkelijke  beeld. Dit onderdeel zal tevens de samenhang met het Cuypersgebouw verder versterken.

21okt.
TAK Architecten, vacature, 2024, bim modelleur, 3D tekenaar, bouwkundig tekenaar, technisch tekenaar

Bouwkundig tekenaar gezocht!

We hebben weer een knaller van een vacature!
Lijkt het je leuk om in de erfgoedsector te werken? Aarzel dan niet langer!

In Delft zijn wij namelijk op zoek naar een bouwkundig tekenaar met BIM-ervaring.

Ben jij degene die enthousiast wordt van het restaureren van monumentale gebouwen, wil je hier graag een bijdrage aan leveren met jouw tekenwerk en daarbij alles uit de kast halen voor het beste resultaat? Bekijk dan de vacature en reageer (of deel ze met je netwerk). Wij kijken er erg naar uit om je te ontmoeten!

17sep.
AirborneFreedomRun Arnhem TAK architecten vrijheid teamspirit

Airborne Freedom Run

Afgelopen zondag namen enkele van onze collega's vol enthousiasme deel aan de Airborne Freedom Run in Arnhem. De route begon bij het prachtige Arnhems Buiten, waar ook een van onze kantoren is gevestigd.

Dit bijzondere evenement vierde 80 jaar vrijheid in Nederland en herinnerde ons aan de waarde van deze vrijheid. De run bood ons een mooie kans om deze belangrijke waarden te herdenken en onze betrokkenheid te tonen.

We zijn enorm trots op ons team en dankbaar voor de gelegenheid om samen deze boodschap van vrijheid te delen.

Bedankt aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt!

1feb.
TAK Architecten

TAK architecten bestaat 40 jaar

Wij hebben dit gezamenlijk gevierd in Fort Vechten. Wij waren zeer vereerd en dankbaar om daar vele genodigden te mogen ontvangen. Het was fijn om te zien en te merken dat er zoveel mensen hart hebben voor waar wij als bureau al 40 jaar voor staan: het gepassioneerd behouden van én een levensvatbare toekomst bieden aan zowel jong als oud gebouwd erfgoed. Of dit erfgoed nu treinstations, kerktorens, woonhuizen, buitenplaatsen, fortificaties, boerderijen, bruggen of sluizen betreft, voor ons is ieder project even uitdagend als boeiend.

Tijdens deze feestelijke middag was er ruimte voor praatjes, speeches en een voordracht van architectuurhistoricus Dirk Baalman, die ons een spiegel voorhield over onze gezamenlijke passie: ‘Omgaan met Erfgoed’.
Één speech trok bijzonder brede aandacht. Kees Tak zelf neemt namelijk na 40 jaar bezielende leiding officieel afscheid van zijn geliefde werkzaamheden en het bureau, hoewel Kees als klankbord voor ons altijd beschikbaar zal blijven (daarover later meer).

Wij gaan er vanuit het bureau en haar handelsmerk wederom een 40-tal jaren te kunnen voortzetten en we rekenen daarbij graag op u als opdrachtgever of adviseur, maar in ieder geval als enthousiaste supporter!

22dec.
TAK Architecten

Interview ERM met onze Ilja

Op de website van de ERM staat een interview met onze collega Ilja, vanaf het begin betrokken bij het Restauratiebestek, over het opnemen van de ERM uitvoeringsrichtlijnen voor verduurzaming:

“Het helpt met het maken van belangrijke keuzes in deze tijd.”

Een stuk over het Restauratiebestek, verduurzaming, kwaliteit en de toegevoegde waarde van ERM-gecertificeerde bedrijven.

Lees hier het interview.

21dec.
TAK Architecten, vacature, 2024, bim modelleur, 3D tekenaar, financieel administratief medewerker

Vacature alert!

Het nieuwe jaar heeft veel voor ons in petto en daarom trappen wij 2024 alvast af met een reeks nieuwe vacatures.
Lijkt het je leuk om in de erfgoedsector te werken? Aarzel dan niet langer!

In Delft zijn wij op zoek naar een ervaren allround 3D/BIM modelleur/tekenaar.
En in Arnhem: een leergierige junior 3D/BIM modelleur/tekenaar en een proactieve financieel administratief medewerker.

Ben jij degene die het nieuwe jaar aangrijpt om een frisse uitdaging aan te gaan en wil je alles uit de kast halen voor het beste resultaat? Bekijk dan de vacatures en reageer (of deel ze met je netwerk). Wij kijken er erg naar uit om je te ontmoeten!

18dec.
TAK Architecten

Geniet van de feestdagen!

Het einde van 2023 is alweer in zicht!

Een jaar waar wij weer met voldoening op terug kunnen kijken. Zo hebben wij weer aan tal van prachtige en dankbare projecten mogen werken, hebben wij versterking gekregen van Jacques, Herman, Hendri én Ronald en hebben wij de verlenging van ons ERM-certificering behaald!

Daarbij bestaat TAK architecten dit jaar 40 jaar! Bij de start van het nieuwe jaar zullen wij dit uitgebreid met elkaar vieren. Een betere start van 2024 en vertrouwen in de toekomst kunnen we ons niet wensen. Dat vertrouwen in de toekomst zorgt trouwens ook voor een reeks nieuwe vacatures, dus neem snel een kijkje!

Namens het gehele team van TAK architecten wensen wij u vanuit Delft en Arnhem fijne feestdagen en een sprankelend 2024!

28nov.
TAK Architecten

Verlenging ERM-certificering

"Grote pluim voor het werk en de inzet van TAK architecten!"

Een architectenbureau dat ERM-gecertificeerd is onderscheidt zich op kwaliteit in restauratiewerk, maar ook in de bedrijfsvoering. Dit werkveld heeft nog steeds als belangrijke component de restauratie, maar de opgaven zijn in de loop der jaren aangevuld met gebruiksverbetering, herontwikkeling, transformatie en verduurzaming. Twee weken geleden hebben wij, in opdracht van Stichting ERM, een bezoek gehad van Hobéon, inzake de certificering van ons bureau als ‘Erkend restauratiearchitectenbureau’. Tijdens deze 4-jaarlijkse audit werden wij door een team van deskundigen onafhankelijk en objectief getoetst op:

- de (BRL) ERM 1000: Beoordelingsrichtlijn ‘Erkend restauratiearchitectenbureau’

In combinatie met:
- de URL1001: Uitvoeringsrichtlijn ‘Restauratievisie en ontwerp’
- de URL 2001: Uitvoeringsrichtlijn ‘Bouwkundig advies incl. verduurzaming’

Na een aantal intensieve, maar prettige gesprekken op onze vestiging in Delft volgde er nog een bezoek in Amsterdam aan twee restauratieprojecten in uitvoering, te weten het monumentaal Gebouw ‘De Oost’, onderdeel van Amsterdam Centraal Station, en een particulier rijksmonumentaal grachtenpand aan de Singel, waarvan het oudste gedeelte dateert uit 1592.

Op basis van de uitgevoerde audit kregen wij een positieve terugkoppeling. Ook dit keer voldoet TAK architecten weer ruim aan de gestelde kwaliteit en behouden wij hiermee onze ERM-certificering! Een fijne erkenning voor onze inzet om de kwaliteit en toekomst van ons erfgoed te waarborgen. Ons bureau is al vanaf de begindagen een erkend restauratiearchitect en bouwkundig adviesbureau voor monumenten en dit zetten wij in alle vertrouwen voort!

10okt.
Rietveldgebouw Arnhem ArtEZ University of the Arts Arnhemse Academie voor de kunsten TAK Architecten rijksmonument Gerrit Rietveld Joan van Dillen Johan van Tricht functionalisme kunst

"Hoe kun je kunst nu leren?"

Dit zou Gerrit Rietveld zich hebben afgevraagd toen hij in 1955 door het bestuur van de Arnhemse Academie voor de kunsten werd gevraagd om een gebouw voor hen te ontwerpen.

Een belangrijk uitgangspunt voor Rietveld was dat het gebouw de studenten niet mocht afleiden of beïnvloeden. Het gebouw moest daarom neutraal en open zijn. Een geprefabriceerd betonskelet met glazen omhulling sloot aan bij deze gedachte. Dit basisidee van Rietveld werd vervolgens uitgewerkt door Joan van Dillen en Johan van Tricht; twee bureaumedewerkers waarmee Rietveld zich in 1961 associeerde.

Het gebouw valt onder het ‘functionalisme’, een architectuurstroming waarbij de vorm en het uiterlijk van het gebouw wordt bepaald door haar functie. Alles moet een logisch doel hebben, zonder ornamenten en andere versieringen die enkel de schoonheid dienen. Architecten als Gerrit Rietveld meenden dat deze schoonheid ook bereikt kon worden door een logische vertaalslag te maken uit de functie van het gebouw.

Op 7 juni 1963 werd het Rietveldgebouw officieel geopend. Het behoort tot het ‘late werk’ van Rietveld, die in 1964 overleed. De horizontaliteit van het gebouw, de vliesgevels, witte bakstenen en het ruimtelijk ontwerp karakteriseren de geheel nieuwe bouwstijl die Rietveld introduceerde in Arnhem.

TAK architecten is gevraagd om een architectuuranalyse van het gebouw op te stellen, baserend op de cultuur(bouw)historische context. Vervolgens wordt verkend welke mogelijkheden er zijn voor de gewenste verbetering van de toegankelijkheid en door ArtEZ zeer gewenste aanpassingen in en om het gebouw. Vanuit de analyse wordt een verkennende waardestelling van de architectuur met toelichting opgesteld, die beschouwd kan worden als niet alleen toetsingskader maar vooral werkinstrument voor de planvorming rondom de verbetering van de toegankelijkheid, maar ook eventuele latere ontwikkelingen.

5sep.
Open Monumentendag 2023 TAK Architecten Stadhuis Leiden Keenesluis Standdaarbuiten Vestingwerken Hellevoetsluis Gemaal De Antagonist Leidschendam Museumpark Orientalis Cenakelkerk Heilig Landstichting

Open Monumentendag 2023

Komend weekend is het zover! Zaterdag 9 en zondag 10 september is het weer de Open Monumentendag, met dit jaar als thema 'Levend erfgoed'. Duizenden prachtige monumenten in heel Nederland zijn dan gratis toegankelijk. Ter inspiratie tonen we hier enkele deelnemende rijks-, dan wel gemeentelijke monumenten waar TAK architecten haar bijdrage aan heeft mogen leveren, allen een bezoekje waard!

01 Stadhuis Leiden (rijksmonument)
Renovatie van de klokkentoren en restauratie van de voorgevel aan de Breestraat, welke bekend staat als de langste renaissancegevel van Nederland. We streefden naar herstel van de architectonische eenheid, met aandacht voor de historische gelaagdheid. De vakkundige uitvoering - o.a. door middel van laserreiniging - heeft geleid tot een prachtige voorgevel, die weer de eenheid uit 1939 uitstraalt.

02 Keenesluis Standdaarbuiten (gemeentelijk monument)
De unieke, zwaar verwaarloosde Keenesluis is onder de begroeiing vandaan gehaald en gerestaureerd. Bij deze uitdagende restauratie hebben we diverse bouw- en gebruikssporen weer in zicht gebracht. De constructie van een scheprad in een sluis is verder nooit in Nederland toegepast en mogelijk nooit in de gehele wereld. De restauratie van de Keenesluis is in 2022 bekroond met de 3e prijs door de Stichting Historische Sluizen en Stuwen Nederland (HSSN).

03 Verdedigingswerken Hellevoetsluis (rijksmonument)
Restauratieplan voor Bastion Haerlem (Front I+II) met een herinrichtingsplan voor de Bomvrije Kazerne Haerlem. In grote lijnen zijn de vestingwerken van Hellevoetsluis nog steeds zichtbaar zoals ze in 1705 zijn aangelegd. TAK architecten was verantwoordelijk voor de restauratie van diverse onderdelen van Front I en II, waaronder de vestingmuren, Bomvrije Kazerne Haerlem, het kruit- en projectielenmagazijn, het torpedostation en de objecten van de kustbatterij.

04 Gemaal De Antagonist Leidschendam (rijksmonument)
Herstellen van de bouwkundige kwaliteit van het gemaal, het reconstrueren van het originele zadeldak van het ketelhuis en het aanpassen en vernieuwen van het interieur. Het gemaal is opgetrokken in een voor die tijd gebruikelijke neorenaissancestijl. Na de noodzakelijke restauratie en de verbouwing doet het gemaal nu dienst als museum.

05/06 Museumpark Orientalis en Cenakelkerk Heilig Landstichting (rijksmonument)
Voor Museumpark Orientalis, een replica van het 'Heilig Land', is groot onderhoud uitgevoerd aan de diverse objecten welke iets vertellen over het bijbels verhaal van Jesus.

Bij de restauratie van de Cenakelkerk, welke een unieke mix is van oosterse en westerse bouwstijlen die samen een prachtig totaalkunstwerk vormen, waren de belangrijkste items de beschadigingen in de koepel, dilemma's ten aanzien van de schilderingen in het interieur en het kleuronderzoek aan de buitengevels dat uitwees dat het stucwerk oorspronkelijk niet wit maar okerkleurig was; het exterieur wijzigde sterk door de ingreep.

4jul.
Gebouw 54 Groot Heidekamp Schaarsbergen TAK architecten rijksmonument renovatie herbestemming verduurzaming rijksvastgoedbedrijf

Binnenkort op de website

Vorige week heeft onze fotografe Norma van der Horst een bijzonder gebouw voor ons vastgelegd.

Rijksmonumentaal gebouw no. 54 werd door de Duitse bezetter in 1941 gebouwd als onderdeel van het militaire terrein Groot Heidekamp, Fliegerhorst Deelen. Om de vijand zand in de ogen te strooien moest het lijken op een onschuldig boerendorp in een bosachtige omgeving met bakstenen gebouwen en karakteristieke wolfsdaken. De halve meter dikke buitenwanden, de decentraal geplaatste voordeur, betonnen zoldervloer en zware stalen luiken moesten de soldaten bescherming bieden tegen scherfinslag.

In 1984, tegen het einde van de Koude Oorlog, bouwde de Koninklijke Luchtmacht een aanbouw, welke diende als uitvalsbasis voor het radioverkeer van vliegveld Deelen bij een dreigende aanval. Om de apparatuur te beschermen tegen elektromagnetische pulsen werden de wanden en het plafond met koper bekleed en plaatsten ze zwevende vloerpanelen met een laagje zink.

Sinds 2022 doet het gebouw dienst als opleidingscentrum voor de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie. TAK architecten heeft van het Rijksvastgoedbedrijf de opdracht gekregen om het gebouw te renoveren en te verduurzamen. Binnenkort tonen we het resultaat hiervan op deze website!

21dec.
TAK Architecten

Een inspirerend 2023 gewenst!

Terugkijkend op het afgelopen jaar kunnen we met trots zeggen dat wij staan voor onze kwaliteit van het werk en de professionaliteit en kunde van onze medewerkers.

Waar er dit jaar helaas een aantal vertrouwde gezichten zijn gegaan, zijn er ook een aantal nieuwe voor terug gekomen. Wij hebben dan ook alle vertrouwen in het nieuwe jaar en kunnen ons richten op weer een reeks aan prachtige projecten!

16nov.
TAK Architecten

Vacature ambitieuze architect

Ben jij een ervaren architect met liefde voor erfgoed? Wij zijn op zoek naar architecten voor onze vestiging in Delft en in Arnhem!

Vanwege onze groeiende orderportefeuille zijn we op zoek naar een ambitieuze architect, die ons team wil versterken. Ben jij iemand die gemotiveerd is en wil je daarnaast alles uit de kan halen voor het beste resultaat? Ben je gedreven en heb je passie voor erfgoed? Dan zijn we op zoek naar jou!

Bekijk onze vacature op de website en reageer! Wij kijken er naar uit om je te ontmoeten!

3nov.
TAK Architecten

Lezing Groninger Hoofdstation

Wat is er zo bijzonder aan het Groninger Hoofdstation, zijn rangeerterrein en deze specifieke plek in de stad?

De Vrienden van de Stad Groningen organiseerde gisteravond, 2 november 2022, een lezing over het uit 1896 daterende station van Groningen. In 2013 deed TAK architecten een cultuurhistorisch onderzoek met waardestelling in opdracht van de NS en ProRail. De resultaten van dit onderzoek deelde Stefanie Weser gisteren vol passie in de lezing, die is terug te zien via deze link.

TAK architecten heeft een lange geschiedenis met het Groninger Hoofdstation. Zo was Kees Tak in de jaren '90 al betrokken bij de restauratie van de publieke delen van het Hoofdstation. Hij slaagde erin het bijzondere papier-maché plafond van de stationshal te restaureren. Voor die tijd werd het plafond als niet-herstelbaar beschouwd.

Foto door Normafotografia

21sep.
TAK Architecten

3e prijs restauratie Keenesluis

De restauratie van de Keenesluis is bekroond met de 3e prijs door de Stichting Historische Sluizen en Stuwen Nederland! De aanleiding voor de restauratie was een ingestort krooshek...en van het één kwam het ander. In opdracht van Waterschap Brabantse Delta heeft TAK architecten, samen met aannemer Oome Raamsdonk B.V. en Smederij Frits Kramer, de Keenesluis onder de begroeiing vandaan gehaald en gerestaureerd. Je kunt nu weer duidelijk zien dat deze sluis een bewogen geschiedenis heeft.

De Keenesluis uit 1769 werd in 1892 omgebouwd tot schepradstoomgemaal met een versmalde passage voor de schepen. Na het plaatsen van een betonnen dam in de jaren '70 is de sluis echter niet meer doorvaarbaar. Bij de restauratie zijn diverse bouw- en gebruikssporen weer in zicht gebracht, zoals de fundering van het stoomhuis, de steunpunten van het scheprad, de gecompartimenteerde compostput voor het kroos, de bok voor de kaapstander en één van de sluisdeuren. Het opnieuw opmetselen van de gekromde en scheve sluismuren, met hergebruik van baksteen en natuursteen, is prachtig uitgevoerd door de metselaars van Oome. Een bezoekje waard!

20jul.
TAK Architecten

hofbogenpark Rotterdam

Wie kent het High Line Park in New York niet? Sinds enkele maanden werken we met de Urbanisten en BureauVanEig mee aan een vergelijkbaar project: het nieuwe Hofbogenpark op het viaduct van de voormalige Hofpleinlijn in Rotterdam. Op de plek waar vanaf 1908 de eerste elektrische spoorlijn van Nederland liep, komt een uniek park, welke ruimte bied aan mensen en een grote diversiteit aan planten en diersoorten.

Onze bijdrage is, in vergelijking met de omvang en complexiteit van het gehele project, enigszins beperkt te noemen. We ontwerpen enkel de nieuwe balustrade van het onderhoudspad die de grens markeert tussen het rijksmonumentale viaduct en het nieuwe dakpark. Toch is de zichtbaarheid van dit onderdeel niet gering. Ons ontwerp zal aan weerszijden van het viaduct, over een lengte van bijna twee kilometer, het beeld van het getransformeerde viaduct bepalen.

Het filmpje van de gemeente Rotterdam geeft een goede impressie van het toekomstige park. Binnenkort komen we met een nieuw bericht waarin we tonen hoe de rand van het park eruit zal komen te zien.

14jun.
TAK Architecten

word jij onze nieuwe collega?

Lijkt het je leuk om in de erfgoedsector te werken? We zijn op zoek naar nieuwe collega's! In Delft: een handige modelleur/tekenaar. In Arnhem: een enthousiaste directie assistent. In Delft of Arnhem: een projectleider met liefde voor erfgoed.

Bekijk de vacatures op onze website en reageer (of deel ze met je netwerk). Bedankt!

31mei
TAK Architecten

herbestemming Koetshuis Buren

Bekijk hier een aflevering over de herbestemming van het rijksmonumentale pand Weeshuiswal 4 in Buren. De Koninklijke Marechaussee krijgt in deze voormalige koetshuis/boerenschuur uit ca. 1850 en in de aangebouwde gymzaal uit 1975 een plek om hun materiële en immateriële erfgoed te bewaren, te beleven en te delen.

In opdracht van de eigenaar, Stichting van Houten, werkt TAK architecten aan de planvorming voor de verbouwing en restauratie van het pand. Onze bouwhistorische verkenning en architectuur analyse vormen het uitgangspunt voor de transformatie en de inpassing van de nodige constructieve en bouwfysische verbeteringen.

In deze eerste video wordt de ambitie van de herbestemming toegelicht met beelden van hoe het nu is en impressies van hoe het kan worden. Veel kijkplezier! (Video: Thijmen Boet van Refined Media en TAK architecten)

21mrt.
TAK Architecten

gemalenpluim 2022

Waterschap Brabantse Delta heeft eind 2021 de renovatie van poldergemalen Moerdijk en Niervaert afgerond. De renovaties zijn door de Nederlandse Gemalen Stichting gewaardeerd met de Gemalenpluim!

TAK architecten heeft aan de renovaties bijgedragen door te adviseren over aanpassingen en herstelwerkzaamheden aan het gemaalgebouw. Hierbij lag de nadruk op behoud van de architectonische en cultuurhistorische waarden.

Naast de bedrijfszekerheid van de gemaalinstallaties is veel aandacht besteed aan de ‘jas’ van de installaties: het gemaalgebouw zelf. Bij gemaal Moerdijk zijn in de binnenruimte aanpassingen gedaan om het gemaalgebouw toegankelijker te maken voor publiek en de werking van het gemaal zichtbaar te maken. Gemaal Niervaert is gemoderniseerd met respect voor de bestaande architectonische beeldkenmerken van het gemaalgebouw.

24jan.
TAK Architecten

projectleider met groot hart voor erfgoed gezocht

TAK architecten zoekt een nieuwe collega voor in Delft of Arnhem. Ben jij of ken jij onze nieuwe projectleider? Neem dan contact met ons op of stuur de vacature door!

23dec.
TAK Architecten

tot in het nieuwe jaar!

2021 stond voor ons in het teken van ‘nieuw’. De gevel van stadhuis Leiden is weer als nieuw, raadhuis Heerde heeft een moderne nieuwe raadzaal gekregen en 9 bruggen van Amsterdam krijgen een nieuwe constructie onder hun vertrouwde oude jas.

Verder zijn er veel leuke nieuwe collega’s bijgekomen, werken we met nieuwe digitale teken- en presentatietechnieken en nemen we veel interessante nieuwe projecten mee naar 2022. Maar eerst, wensen we al onze relaties een gezellige kerst en een fijne jaarwisseling. Tot in het nieuwe jaar!

1dec.

herbestemming legeringsgebouw

Het stille moment voor de renovatie begint, terwijl een gebouw al vrij gemaakt is van voorzetwanden, systeemplafonds, oude meubels, etc. hebben we vast laten leggen door Norma van der Horst.

De zwaar ommuurde kamers van een Duits legeringsgebouw (2e WO) en de glanzend koperen kamer (als kooi van Faraday, uit de late Koude Oorlog) staan nu nog leeg, maar zullen binnenkort plaats bieden aan een opleidingscentrum van Defensie op Groot Heidekamp. De zolder wordt ingericht als ruimte voor bijeenkomsten, waaronder diploma uitreikingen.

Afgelopen jaar hebben we samen met het Rijksvastgoedbedrijf en Voorberg Bouwkunde B.V. gewerkt aan een ontwerp voor de herbestemming met behoud van het karakter van het gebouw. Het plan is afgelopen maand vergund door de gemeente Arnhem – de renovatie kan beginnen!

26okt.

hoe verduurzaam je een monument?

www.verduurzamingsrichtlijnen.nl - een goed initiatief van de ERM om het verduurzamen van monumenten 3D inzichtelijk te maken!

Met plezier hebben wij het 3D BIM model aangeleverd en meegedacht over bouwkundige en esthetische vraagstukken. Leuk weetje: dit gebouw bestaat echt. Een arbeidershuisje in het rijksmonumentale Agnetapark in Delft heeft model gestaan als vooroorlogs woonhuismonument.

We hopen dat dit project bijdraagt aan de verspreiding, uitwisseling én verdere ontwikkeling van kennis over het verduurzamen van monumenten.

4okt.

opening raadhuis Heerde

Dit prachtige gemeentelijke monument mochten we het afgelopen jaar restaureren, renoveren, uitbreiden en verduurzamen. Villa Nova werd in 1884 gebouwd aan de rand van de plaats Heerde en is sinds 1928 in gebruik als raadhuis. Met het herschikken van zichtassen en functies en de renovatie van het interieur ervaar je weer de ruimtelijke kwaliteiten van de neoclassicistische villa. Dankzij de transparante uitbouw aan de achterzijde is de nieuwe raadzaal ruim, licht en in direct contact met het achtergelegen park. Vorige week is het raadhuis feestelijk heropend en we zijn trots op het eindresultaat dat we in samenwerking met Prins Bouw B.V. en Dijkstra Epe hebben bereikt. We wensen de gemeente Heerde en haar inwoners veel plezier met hun gerenoveerde raadhuis!