van oldenbarneveldtstraat

arnhem
statusrijksmonument
opdrachtgevervolkshuisvesting arnhem
opdrachtrestauratieplan en esthetische begeleiding uitvoering
oplevering2012 / 2013

Voormalig onderstation van de N.V. Provinciale Geldersche Elektriciteits-Maatschapij.

Het sinds 2000 als rijksmonument beschermde complex bestaat uit vijf onderdelen. In de eerste opzet (1927-1929) werd het bedieningsgebouw met daarachter de openlucht schakelinstallatie, de heftoren met werkplaats en een rijtje fabriekswoningen in de Nieuwe Haagse School-stijl gebouwd naar het ontwerp van de architect H. Fels.

In 1939 werd, door dezelfde architect, het complex uitgebreid met een magazijn en een garagecomplex. In de architectuur van deze gebouwen zijn duidelijk functionalistische invloeden te herkennen. De uitbreiding vertoont daarmee kenmerken van de Nieuwe Zakelijkheid. Nadat het complex begin jaren negentig zijn functie verloor, zijn de gebouwen in gebruik genomen als kantoor.

TAK architecten werd in 2008 gevraagd om voor de buitengevels van het bedieningsgebouw een restauratieplan op te stellen. Daarnaast was er ook behoefte aan een aanpassing in het interieur ten behoeve van de verhuurbaarheid. Het verbeteren van de basalten dakranden en het terugbrengen van de oorspronkelijke kleurstelling, van met name de deurpartijen, hebben bijgedragen om het gebouw weer in zijn oorspronkelijke opzet te versterken. Nieuwe onderdelen in het plan zijn geïntegreerd met een eigentijdse uitstraling.

In het najaar van 2012 werd TAK architecten gevraagd om ook de restauratie van het magazijngebouw en de heftoren met werkplaats bouwkundig en esthetisch te ondersteunen. Architectonisch vraagt hier de kleurstelling binnen de gewijzigde architectuurstijlen (Nieuw Haagse School en Nieuwe Zakelijkheid) de grootste aandacht. Bouwkundig doen zich knelpunten voor als betonrot en gecorrodeerde wapening, maar ook de afweging van een gevelreiniging.
fotografie: Mirko Todorovic

deel dit project
© 2019 TAK architecten. Alle rechten voorbehouden