station eindhoven

eindhoven
statusrijksmonument
opdrachtgeverns stations
opdrachtvooronderzoek, VO t/m uitvoering
opleveringverwacht september 2017

Vanaf 2013 zijn wij bezig met de plannen voor de restauratie, renovatie, verbouwing en uitbreiding van het station Eindhoven, rijksmonument uit de wederopbouwperiode. NS heeft besloten om de hal grotendeels te reconstrueren conform de oorspronkelijke situatie, waarvoor wij de plannen hebben uitgewerkt en ingediend en met succes snel de vergunning hebben verkregen. Hierop volgend hebben wij de bouwvoorbereiding verzorgd en begeleiden wij nu de uitvoering met betrekking tot de esthetica van het monument.

In het plan wordt de hal qua materialisatie en kleurstellingen gereconstrueerd. De niet oorspronkelijke commercies in de hal (GWK en T&S) worden verplaatst naar een nieuwe uitbreiding aan de oostzijde. Op de galerijen van de kantoorverdiepingen worden de oorspronkelijke vloertegels, waarop in de jaren ‘90 granieten tegels zijn aangebracht, weer vrij gelegd en gereinigd. Tevens wordt de later aangebrachte verflaag op het gele schoonmetselwerk van de kantoorverdiepingen verwijderd. Aan de hand van kleurhistorisch onderzoek, uitgevoerd door SRAL, hebben wij de oorspronkelijke kleurstellingen geanalyseerd, zodat de stationshal weer in haar oude glorie wordt hersteld.

De ruimte van het oorspronkelijke restaurant, achter de grote, transparante gevel aan de zuidzijde, wordt weer terug gebracht tot zijn oorspronkelijke uitstraling uit de jaren ‘50. De grootste uitdaging van deze ruimte is het verbeteren van het klimaat en comfort. Hiervoor zijn diverse duurzaamheidsmaatregelen getroffen; het aanbrengen van beter isolerende en zonwerende beglazing binnen de oorspronkelijke aluminium profielen en het gebruik maken van de oorspronkelijke bouwkundige schachten voor de nieuwe luchtbehandeling, aangesloten op een WKO-systeem (Warmte Koude Opslag). Door de combinatie van een vloerverwarming/-koeling en nieuwe binnenscreens wordt de meest optimale zomersituatie gerealiseerd.
fotografie: Rob van Esch; visuals (afbeelding 1, 2 en 3): VINGTSIX

deel dit project
station eindhoven losse foto archieffoto 1965 exterieur
station eindhoven losse foto archieffoto 1965 interieur
© 2019 TAK architecten. Alle rechten voorbehouden