markt 85

delft
statusrijksmonument
opdrachtgeverparticulier
opdracht2015
oplevering2018

Het pand Markt 85 ligt pal naast de Nieuwe Kerk in Delft. De prominente ligging in combinatie met de rijk gedecoreerde houten veranda, voorzien van schuifpuien met witte roederamen maken het een zeer bijzonder en beeldbepalend pand. Het pand is een rijksmonument en gebouwd in de periode tussen 1887 en 1891 als uitbreiding van het Neerlandsch Koffiehuis. Om het koffiehuis van een overdekte buitenruimte te voorzien werd ter hoogte van de verdieping een houten veranda gebouwd. Aan het begin van de jaren 1950 werd de VVV gevestigd in het pand, waarbij de veranda werd voorzien van glazen schuifwanden met roederamen, vermoedelijk om aanvullende kantoorruimte te creëren.

Na jaren van leegstand werd het pand opgemerkt door onze opdrachtgever, een particulier, die het pand in 2015 aankocht met de bedoeling op de verdieping en zolder zelf te gaan wonen en de begane grond als winkel te verhuren. Hij heeft de duidelijke visie om het pand klaar te maken voor de toekomst, wat inhoudt dat hij het wil restaureren en verduurzamen.

Het project omvat een volledige bouwkundige restauratie van het verwaarloosde pand, gecombineerd met een verduurzamingsslag. Het concept voor verduurzaming is door ons ontworpen en uitgewerkt in samenwerking met de bouwfysisch adviseur. Door een combinatie van (damp-open) isolatie, energiebesparende ventilatie, een ZLT-verwarmingssysteem, een warmtepomp op bodembron en een regenwateropslag met een grijswatercircuit is het pand verregaand verduurzaamd. Op deze wijze blijkt een duurzame renovatie in een historische binnenstad een verrassend goede combinatie en is dit rijksmonument straks helemaal toekomstbestendig gemaakt, zonder daarbij afbreuk te hebben gedaan aan het monumentale karakter van dit bijzondere gebouw.

deel dit project
Markt 85 Delft Markt 85 Delft
Markt 85 Delft Markt 85 Delft
© 2023 TAK architecten. Alle rechten voorbehouden