kasteel staverden

staverden
statusrijksmonument
opdrachtgeverstichting het geldersch landschap / geldersche kasteelen
opdracht-
oplevering2007

Te midden van 700 hectaren bos, weilanden en akkers ligt kasteel Staverden met z'n bijgebouwen.
De Stichting Het Geldersch Landschap vatte enkele jaren geleden het plan op om de samenhang tussen landschap, tuinen en gebouwen te versterken. TAK architecten kreeg opdracht om enkele gebouwen en objecten te restaureren, voor andere ontwerpen te maken ter herbestemming en om ideeën te leveren voor verdwenen objecten. Het kasteel, koetshuis, brug, watermolen, tuinmuur, tuinobjecten, toegangspoort en hekken ondergingen een restauratie. Verbouwingen en aanpassingen volgden waar dat nodig was. De tuinmanswoning kreeg een bestemming tot erfgoedlogies en de oranjerie werd door voorzieningen in de kelder geschikt gemaakt als theeschenkerij. De historie van het kasteel is weer tot leven gebracht door een nieuw pauwenverblijf. De witte pauwen die in het verleden de veren voor de hertogen van Gelre leverden, vinden nu hun onderkomen in een luchtige stalen constructie die met netten is overspannen. Een verdwenen kas, door de reconstructie weer in beeld gebracht en een op het terrein geplaatste historische kas van elders, geven ruimte aan de kruiden die in de oranjerie gebruikt worden bij het bereiden van de gerechten. Het complex heeft door de hedendaagse functionele invulling weer samenhang en een bestaanszekerheid.
fotografie: Koos Dansen

 Folder Kasteel Staverden
deel dit project
© 2019 TAK architecten. Alle rechten voorbehouden