hofje van gratie

delft
statusrijksmonument
opdrachtgeververeniging hendrick de keyzer
opdracht-
oplevering2001

Het huidige Hofje van Gratie werd gebouwd omstreeks 1660 en bestaat uit zeven naast elkaar gelegen huisjes. Het was bedoeld voor de huisvesting van armlastige ouderen. Totdat het in 1979 werd overgedragen aan de Vereniging Hendrick de Keyser heeft het Hofje van Gratie ter beschikking gestaan van de oorspronkelijke doelstelling.

Het uiterlijk van het hofje heeft diverse wijzigingen ondergaan. Zo werden bij een grote verbouwing in 1839 aan de achterzijde keukentjes toegevoegd, is de voorgevel van een pleisterlaag voorzien en zijn schuiframen aangebracht. Ingrepen die bij latere restauraties weer gedeeltelijk zijn teruggedraaid.

De woningen grenzen aan de achterzijde aan een gemeenschappelijke tuin, bereikbaar via een inpandige, tussen de woningen en de keukentjes gelegen gang. Bij de onlangs uitgevoerde restauratie zijn voor zover mogelijk alle aangebrachte wijzigingen gerespecteerd. Herstel van de bouwkundige kwaliteit en het aanpassen aan de hedendaagse eisen van comfort waren uitgangspunt. Als wandafwerking is gekozen voor een laag stucwerk zonder afwerking, wat een bijzonder leemachtig effect heeft.

 

 folder Hofje van Gratie
deel dit project
hofje van gratie archieftekening
hofje van gratie archieffoto
© 2023 TAK architecten. Alle rechten voorbehouden