18jan
koninklijke wachtkamer Amsterdam Centraal

onthulling glazen puien koninklijke wachtkamer amsterdam centraal

Vandaag zijn de glazen puien bij de Koninklijke wachtkamer van Amsterdam Centraal onthuld, waardoor voorbijgangers vanaf nu naar binnen kunnen kijken in de prachtige monumentale entreehal. We zijn trots op dit resultaat en onze bijdrage aan dit project!

Zie ook: http://nieuws.ns.nl/kijkje-in-koninklijke-wachtkamer-amsterdam/

20nov
WTA NL VL studiedag november 2017

WTA studiedag 'Energetische ingrepen in monumenten'

Vrijdag een heel leerzame dag gehad: studiedag WTA Nederland-Vlaanderen in Antwerpen over energetische ingrepen in monumenten. We kregen veel positieve reacties op het verhaal van onze collega Vera Franken: Principes in de praktijk, afwegingen van een architect in de praktijk van duurzame monumentenzorg.

7nov
Markt Delft

inspirerend opdrachtgeverschap

Wij hebben Jeroen Stolk, onze opdrachtgever voor de duurzame restauratie van het rijksmonument Markt 85 in Delft, voorgedragen voor de Gouden Piramide 2018! Jeroen is een inhoudelijk betrokken opdrachtgever, die het mogelijk maakte om technisch innovatieve - en dus niet standaard - oplossingen toe te passen, waardoor monument en duurzaamheid elkaar kunnen versterken. Wat ons betreft met recht een inspirerend opdrachtgever!

Zie: www.goudenpiramide.nl/gouden-piramide-2018/

30okt
badhuis hilversum

herbestemming badhuis hilversum

Wat is het toch een leuk vak: wij zijn druk bezig met de herbestemming tot twee woningen van dit prachtige karakteristieke gebouw aan de Meidoornstraat in Hilversum: een voormalig badhuis van architect W.M. Dudok van 1921. Aan de hand van een architectonische analyse, samen met een bouwhistorische verkenning en cultuurhistorische waardestelling eerder dit jaar, konden wij duidelijk maken wat de mogelijkheden zijn van dit pand. Inmiddels werken wij de indiening omgevingsvergunning uit, zodat hopelijk volgend jaar met de bouw kan worden gestart.

11mei
nieuws amsterdam centraal station officiele opening

amsterdam centraal officiële opening horecagelegenheden

Vandaag wordt in het Cuypersgebouw van Amsterdam Centraal officieel de poortvrije opgang vanuit de centrale hal naar de monumentale horecagelegenheden aan het eerste perron geopend.

Het door Pierre Cuypers ontworpen gebouw krijgt met het verwijderen van de later aangebrachte toevoegingen en de reconstructie van de gesloopte onderdelen weer haar oorspronkelijke en rijk gedecoreerde uitstraling terug, waarbij de sfeer, allure en gedachtegang van Cuypers centraal staan.

11mei
Nieuws joyce van sprundel op nos

onze collega op het nos journaal

Wij zijn erg trots op onze collega Joyce van Sprundel! Zij is vanochtend elk uur op het NOS journaal met het item over de opening van de gerestaureerde wachtkamers en de historische gangen die grenzen aan het eerste perron van Station Amsterdam Centraal.
(zie link op 09:13 minuten)

http://nos.nl/uitzending/24675-nos-journaal.html

2mei
nieuws - stadhuis leiden

stadhuis leiden

Na het begeleiden van het in 2015 uitgevoerde groot onderhoud aan het exterieur van het rijksmonumentale stadhuis in Leiden, hebben wij onlangs een nieuwe opdracht van de gemeente Leiden ontvangen.
Wij mogen een Plan van Aanpak opstellen ten behoeve van het onderhoud aan de bijzondere zandstenen voorgevel, oorspronkelijk ontworpen door Lieven de Key, gelegen aan de Breestraat. De voorbereidende werkzaamheden, zoals de opname en het onderzoek, zijn momenteel in volle gang!

19apr
Nieuws - Nienhuys

huis nienhuys te amsterdam

Trots kunnen wij vermelden dat TAK architecten de opdracht heeft gekregen voor de begeleiding van het onderhoud aan het prachtige rijksmonumentale Huis Nienhuys (1888-1890) op de Herengracht in Amsterdam.

6apr
Nieuws - erfgoed event

erfgoed event 2017

TAK architecten is ook dit jaar aanwezig op het Erfgoed Event (stand 501). Samen met de partners Venema, SRAL, Monser & Van Wijk vertellen we u graag het verhaal van Amsterdam Centraal. En hoe er de afgelopen periode hard is gewerkt aan dit drukstbezochte rijksmonument van Nederland.

26jan
image by WebDog

opening grote merwedesluis

Afgelopen dinsdag is de Grote Merwedesluis in Gorinchem na een renovatie van de bruggen en sluisdeuren officieel geopend door Dik Pracht (provincie Zuid-Holland ), Hans Freije (wethouder gemeente Gorinchem) en Floor Vermeulen (Gedeputeerde Staten/VVD). TAK architecten adviseerde ten aanzien van de beeldkwaliteit en uitvoeringstechniek. Zo zijn o.a. nieuwe hekwerken ontworpen (worden binnenkort geplaatst), voldoet de sluis weer aan de huidige eisen en zijn er nieuwe kleuren bepaald. Het was weer een project met een erg prettige en constructieve samenwerking met de provincie als opdrachtgever!

19jan

extra subsidie provincie zuid-holland

Naast de eerdergenoemde subsidie van de provincie Zuid-Holland voor restauratie en onderhoud, is er nu ook subsidie voor maatregelen die de toegankelijkheid en duurzaamheid van uw monument vergroten en daarmee een herbestemming bevorderen. De subsidie kan aangevraagd worden van 1 april tot 1 juli 2017.

Wilt u weten wat de mogelijkheden voor u zijn en wat wij voor u kunnen betekenen, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

12jan
image by WebDog

station eindhoven

In 2016 hebben wij intensief gewerkt aan de definitieve planvorming en bouwvoorbereiding voor de restauratie, renovatie en uitbreiding van de stationshal te Eindhoven (rijksmonument, 1956). Ons ontwerp bestaat o.a. uit de verplaatsing van de (niet oorspronkelijke) commercie in de hal naar een nieuwe uitbreiding aan de oostzijde.
Nu het project is aanbesteed feliciteren wij De Bonth van Hulten met de uitvoering van deze prachtige opdracht! Wij kijken uit naar het werken aan de laatste fase, meestal de kortste van een planproces, maar desalniettemin een zeer belangrijke.

10jan

subsidie provincie zuid-holland

Graag maken wij u erop attent dat de provincie Zuid-Holland een nieuwe subsidieregeling heeft voor restauratie- of (groot)onderhoudswerkzaamheden aan uw monument. U kunt tot 1 maart 2017 de subsidieaanvraag bij de provincie Zuid-Holland indienen.

Wilt u weten welke mogelijkheden er voor u zijn en wat wij voor u kunnen betekenen, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

5jan
Nieuws - happy new year

gelukkig nieuwjaar

Het team van TAK architecten wenst iedereen een gelukkig en creatief 2017.

3okt
image by WebDog

nationale sluizendag

Op woensdag 5 oktober vindt de Nationale Sluizendag weer plaats. Dit keer in het ir. D.F. Woudagemaal te Lemmer, dat tevens UNESCO Werelderfgoed is. Er zijn diverse boeiende sprekers, waaronder onze collega Kees Tak. Hij zal spreken over de integrale voorbereiding van een sluisrestauratie.

Op deze dag wordt tevens de HSSN-prijs uitgereikt voor de beste restauratie van een sluis.

Klik hier voor meer informatie.

3okt
image by WebDog

cobouwartikel over de markt in delft

Het isoleren van monumenten is steeds weer maatwerk. Elk pand moet op zijn eigen manier worden aangepakt. Nu in de Cobouw Special Isolatie een inspirerend artikel over hoe wij dat bij het rijksmonumentale pand Markt 85 in Delft hebben aangepakt. Mét interview van onze eigen Vera Franken.

Klik hier voor de link naar het artikel.

13sep

muntbrug te utrecht

Vrijdag 26 augustus jl. heeft Rijkswaterstaat de Muntbrug over het Meerwedekanaal te Utrecht officieel geopend! Na een intensieve restauratie is deze bijzondere historische draaibrug weer volledig functioneel. TAK architecten adviseerde Knook Staal en Machinebouw en wij kijken terug op een geslaagde samenwerking. Bekijk het indrukwekkende filmpje voor het beeld van deze prachtige brug hier.

 

8sep
image by WebDog

gemaal de cruquius

Wij feliciteren Vereniging Hendrick de Keyser en Museum de Cruquius met de nominatie van het gemaal als Monument van het Jaar 2016; een prachtig gebouw met een uitzonderlijk cultuurhistorische betekenis!

Voor meer informatie: klik hier

6sep
nieuws - de driehoek

de driehoek te utrecht

Ten behoeve van de ‘Uitbreiding zalencentrum “In de Driehoek” te Utrecht’ zijn de bouwwerkzaamheden in volle gang! Tijdens de bouwvakantie heeft iedereen hard doorgewerkt, waardoor het werk nu halverwege is. Op dit moment wordt de gevel van het voorhuis plaatselijk hersteld, diverse binnenwanden gestucadoord en het tegelwerk gezet. Tijdens het toezicht werkt het mooie weer gelukkig mee.

25aug
Duurzaam Restauratie Delft

markt 85 te delft

Deze week zijn de werkzaamheden aan het pand op de Markt 85 in Delft van start gegaan! TAK architecten heeft het ontwerp gemaakt om dit markante rijksmonument pal naast de Nieuwe Kerk volledig te restaureren en te verduurzamen. Het pand wordt geïsoleerd met een damp-open systeem en voorzien van een ZLT-verwarmingsinstallatie, die zal worden gevoed met bodemwarmte. Het regenwater van het dak zal worden opgevangen en gebruikt om de toiletten te spoelen. De planning is om eind 2016 de werkzaamheden af te ronden.

22jul
Nieuws - Amsterdam Centraal station

amsterdam centraal station

Het Cuypersgebouw van Amsterdam Centraal Station is volop in ontwikkeling. Op dit moment worden er werkzaamheden uitgevoerd voor de plannen van TAK architecten en BenthemCrouwel architecten. Hierbij worden de tussenvloeren verwijderd, zodat de ruimtes zijn oorspronkelijke hoogte weer terugkrijgt.

13mei
Nieuws

tuinmuren landgoed oranje nassau’s oord

Met veel enthousiasme is Fase 1 van het herstel van de tuinmuren van Landgoed Oranje Nassau’s Oord afgerond. Fase 2 wordt binnenkort gestart. De werkzaamheden ten behoeve van het demonteren van (delen van) de muur en het schoonbikken van de stenen worden door vrijwilligers verricht. Het metsel- en voegwerk wordt uitgevoerd door leerlingen van de ReVaBo Oosterbeek. TAK architecten is verantwoordelijk voor het toezicht op de uitvoering.

4mei
Nieuws

bonifatiuskerk

Fase 1 van het groot onderhoud aan de Sint-Bonifaciuskerk te Alphen aan den Rijn is gestart, waar TAK architecten de uitvoering begeleidt. De onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd door Den Hoed Aannemers.

12apr
Nieuws

vakantiewoningen gorssel

De nieuwbouw van twee vakantiewoningen te Gorssel is in volle gang. De staalconstructie staat inmiddels al. TAK architecten heeft hiervoor in opdracht van het Geldersch Landschap & Kasteelen het ontwerp uitgewerkt t/m de werktekeningen.

30mrt

kerkje van persingen

Het onderhoud aan het “Kerkje van Persingen” is gestart, waarbij TAK architecten de directie voert en toezicht houdt.