20dec
fijne dagen!

fijne dagen allemaal!

Iedereen fijne dagen gewenst! Wij keken tijdens onze kerstborrels in Arnhem en Delft terug op een productief jaar met prachtige projecten. Welkom ook Pauline Overheul in ons team!

2dec
sluis leidschendam

sluis leidschendam

Leuk artikel over de restauratie van de schutsluis met twee stalen ophaalbruggen te Leidschendam in het magazine van Movares. Wij waren als restauratiearchitect hierbij betrokken vanaf het ontwerp t/m de uitvoering en hebben breed geadviseerd over onder andere het groot onderhoud, de revisie van de aandrijving van de sluisdeuren, de toegankelijkheid en de kleuren. Een mooi project en heel positieve samenwerking met het hele team (Provincie Zuid-Holland, Movares, aannemer Hollandia en onderaannemer Boonzaaier). 

https://magazine.movares.nl/movares-magazine-editie-6-2019/sluis-leidschendam/?utm_source=linkedin&utm_medium=social&utm_campaign=im-share-button

30sep
monument van morgen

monument van morgen

Vorige week heeft stichting ERM de eerste aflevering van de serie 'Monument van morgen' gepubliceerd met als thema de balans tussen monumentale waarden en verduurzaming met een bijdrage van onze collega Vera Franken! De ERM wil met de serie filmpjes specifieke kennis over verduurzaming van monumenten overbrengen aan huiseigenaren. Het filmpje is te bekijken via de website van er ERM: https://www.stichtingerm.nl/verduurzaming/video-monument-van-morgen-

29mei
station groningen

station groningen

Gefeliciteerd Strukton Civiel en team Koen van Velsen! Ons consortium van Strukton Civiel met Koen van Velzen, RoyalHaskoningDHV, Robert Jan Vos en kunstenaar Gabriel Lester is gekozen tot voorkeursaanbieder voor de verbouwing van station Groningen. Wij zijn trots dat we hier ons steentje aan mogen bijdragen. Op naar een identiteitsbepalend en toekomstgericht station!

https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?ID=46087

27feb
bureaubrunch arnhem

bureaubrunch in arnhem

Vorige week hadden we bureaubrunch met z’n allen in onze nieuwe vestiging op Arnhems Buiten, met een wandeling over het prachtige (vm. KEMA-)terrein met heerlijk weer: een zeer geslaagde dag! Het terrein is gelegen op de rand van de stuwwal en de verschillende gebouwen zijn in de jaren 1920 als paviljoens in het landschap geplaatst in een prachtige baksteenarchitectuur in Amsterdamse en Delftse School-stijl. Veel gebouwen zijn al in gebruik, maar er is ook nog veel potentie voor herontwikkeling waar onze architecten-handen van gingen jeuken ;) zoals het De Zoetenlaboratorium..

7feb
stage

wij zoeken stagiairs die blij worden van erfgoed

Word jij ook blij van erfgoed & ben je op zoek naar een stageplaats of ken jij zo iemand? Voor onze vestiging in Delft zijn we op zoek naar een enthousiaste stagiair!

Ben jij:
- student Bouwkunde op HBO/TU niveau;
- ben jij aan het eind van je bachelor / begin van je master;
- geïnteresseerd in erfgoed;
- enthousiast en leergierig;
- bekend met Adobe CS (Indesign, Photoshop, Illustrator);
- bekend met SketchUp, bij voorkeur i.c.m. V-Ray;
- beschikbaar voor een stageperiode van minimaal 10 weken. 

Stuur dan digitaal je motivatie en CV met portfolio naar info@takarchitecten.nl ter attentie van Tineke Snelders.

29jan
museumkwartier vlaardingen

nieuwe opdracht: herontwikkeling museumkwartier vlaardingen

We hebben de architectenselectie gewonnen voor de transformatie van alle te behouden panden binnen de totale herontwikkeling van Museumkwartier Vlaardingen! Het Museumkwartier zal worden herontwikkeld tot woongebied, deels nieuwbouw en deels transformatie. Wij mogen onder andere aan de slag met de Jagerij en de Sprijpanden, een aantal oude pakhuizen, de boetzolder en kuiperij. Stuk voor stuk markante panden die een stukje van het visserijverleden van Vlaardingen vertegenwoordigen. We gaan nu aan de slag met de eerste stap: een architectonische analyse van het gebied en de panden om de vertaalslag van cultuurhistorie naar de herontwikkeling te kunnen maken.

8jan
Stadhuis Leiden

gelukkig 2019!

Het nieuwe jaar is begonnen en het werk alweer in volle gang! 2018 was een mooi jaar met veel boeiende en interessante projecten en o.a. de oplevering van de rijksmonumentale hal van station Eindhoven. Ons team is versterkt met nieuwe collega’s en samenwerkingsverbanden konden worden uitgebreid. 2019 gaat verder met o.a. de restauratie van de prachtige voorgevel van stadhuis Leiden. Iedereen nog een succesvol en inspirerend 2019 gewenst!

28nov
gear-certificaat vernieuwd

GEAR certificaat vernieuwd

We kunnen trots melden dat ons GEAR-certificaat onlangs weer is vernieuwd! De Gemeenschappelijke Erkenningsregeling voor Architecten werkzaam in de Restauratie is een erkenningsregeling voor de kwaliteit van het restauratiewerk en bedrijfsvoering. Het auditteam dat de beoordeling deed benoemde onder andere als zeer positief onze ervaring met - en bekwaamheid in - grotere, complexe projecten, waarbij inhoudelijke kwaliteit en procesmanagement beide van groot belang zijn. Daarnaast werden ook genoemd ons analyserend vermogen, de borging van kwaliteit en onze oprechte passie voor erfgoed en de toekomstgerichte ontwikkeling daarvan.

Zie voor meer informatie over de certificering de websites van Hobéon en de VAWR.

8nov
raadhuis 's heerenberg

raadhuis 's heerenberg opgeleverd

De restauratie en renovatie, inclusief nieuwbouw van een lift aan de buitenzijde, van het rijksmonumentale raadhuis te 's Heerenberg is onlangs officieel opgeleverd!  Het gebouw dateert uit de 16de eeuw en kent een boeiende bouwgeschiedenis: in de 19de eeuw werden de gevels ingrijpend aangepast en werden vervolgens begin 20ste geheel “gereconstrueerd” naar hoe men dacht dat het gebouw er in de 16de eeuw zou hebben (moeten) uitgezien. We hebben eerst een bouwhistorisch onderzoek en waardestelling opgesteld en vervolgens het ontwerp- en vergunningsproces afgerond. Daarna hebben we het project in bouwteamverband met onze opdrachtgever Gemeente Montferland en restauratieaannemer De Vries uit Hummelo bouwvoorbereidings- en uitvoeringsgereed gemaakt en hebben we de esthetische bouwbegeleiding verzorgd. Wij zijn trots op dit resultaat en wensen de toekomstige gebruiker, de Heemkundekring, veel inspiratie toe in hun nieuwe huisvesting!

31okt
sluizencomplex halfweg

sluizencomplex halfweg

Voor het sluizencomplex te Halfweg hebben wij zojuist het VO voor de restauratieopgave ingediend bij de eigenaar, Hoogheemraadschap Rijnland. Afgelopen maandag hebben we alvast een aanvullende opname verricht voor het vervolg. Het is een bijzondere locatie: het zijn volgens bronnen de oudste stenen sluizen van Nederland (16de eeuw), helaas is dat ter plaatse niet meer dusdanig te ervaren. Het blijft erg boeiend om door onderzoek en analyse het verhaal van de sluizen te ontdekken en van hieruit de ambitie voor de toekomst te ontwikkelen.

11okt
image by WebDog

vestiging arnhem verhuisd

Ons kantoor in Arnhem is verhuisd! Sinds 1 oktober zijn we te vinden op de Utrechtseweg 310, gebouw B20 op het Arnhems Buiten-terrein. Een nieuwe, prachtige en inspirerende omgeving: wij hebben er zin in! Nieuwsgierig? Kom gerust een keer langs. Verder handig om te weten: onze telefoonnummers en emailadressen blijven ongewijzigd.

20mrt
opening station Eindhoven

opening station Eindhoven

Donderdag wordt het gerestaureerde en vernieuwde station Eindhoven officieel geopend! We zijn ontzettend trots op het prachtige resultaat en onze rol in dit project: van vooronderzoek tot en met de uitvoering. Nu alvast te zien op de website van ProRail: een video over het project door de ogen van de architecten met o.a. onze directeur Stefanie Weser: https://www.prorail.nl/nieuws/video-station-eindhoven-door-de-ogen-van-de-architecten

28feb
't Neije Raethuys te 's Heerenberg

restauratie 't neije raethuys van start

De restauratie van 't Neije Raethuys in ‘s Heerenberg is van start gegaan. Wij doen de esthetische begeleiding en maken de werktekeningen voor de uitbreiding. We hebben er zin in!

18jan
koninklijke wachtkamer Amsterdam Centraal

onthulling glazen puien koninklijke wachtkamer amsterdam centraal

Vandaag zijn de glazen puien bij de Koninklijke wachtkamer van Amsterdam Centraal onthuld, waardoor voorbijgangers vanaf nu naar binnen kunnen kijken in de prachtige monumentale entreehal. We zijn trots op dit resultaat en onze bijdrage aan dit project!

Zie ook: http://nieuws.ns.nl/kijkje-in-koninklijke-wachtkamer-amsterdam/

20nov
WTA NL VL studiedag november 2017

WTA studiedag 'Energetische ingrepen in monumenten'

Vrijdag een heel leerzame dag gehad: studiedag WTA Nederland-Vlaanderen in Antwerpen over energetische ingrepen in monumenten. We kregen veel positieve reacties op het verhaal van onze collega Vera Franken: Principes in de praktijk, afwegingen van een architect in de praktijk van duurzame monumentenzorg.

7nov
Markt Delft

inspirerend opdrachtgeverschap

Wij hebben Jeroen Stolk, onze opdrachtgever voor de duurzame restauratie van het rijksmonument Markt 85 in Delft, voorgedragen voor de Gouden Piramide 2018! Jeroen is een inhoudelijk betrokken opdrachtgever, die het mogelijk maakte om technisch innovatieve - en dus niet standaard - oplossingen toe te passen, waardoor monument en duurzaamheid elkaar kunnen versterken. Wat ons betreft met recht een inspirerend opdrachtgever!

Zie: www.goudenpiramide.nl/gouden-piramide-2018/

30okt
badhuis hilversum

herbestemming badhuis hilversum

Wat is het toch een leuk vak: wij zijn druk bezig met de herbestemming tot twee woningen van dit prachtige karakteristieke gebouw aan de Meidoornstraat in Hilversum: een voormalig badhuis van architect W.M. Dudok van 1921. Aan de hand van een architectonische analyse, samen met een bouwhistorische verkenning en cultuurhistorische waardestelling eerder dit jaar, konden wij duidelijk maken wat de mogelijkheden zijn van dit pand. Inmiddels werken wij de indiening omgevingsvergunning uit, zodat hopelijk volgend jaar met de bouw kan worden gestart.

11mei
nieuws amsterdam centraal station officiele opening

amsterdam centraal officiële opening horecagelegenheden

Vandaag wordt in het Cuypersgebouw van Amsterdam Centraal officieel de poortvrije opgang vanuit de centrale hal naar de monumentale horecagelegenheden aan het eerste perron geopend.

Het door Pierre Cuypers ontworpen gebouw krijgt met het verwijderen van de later aangebrachte toevoegingen en de reconstructie van de gesloopte onderdelen weer haar oorspronkelijke en rijk gedecoreerde uitstraling terug, waarbij de sfeer, allure en gedachtegang van Cuypers centraal staan.

11mei
Nieuws joyce van sprundel op nos

onze collega op het nos journaal

Wij zijn erg trots op onze collega Joyce van Sprundel! Zij is vanochtend elk uur op het NOS journaal met het item over de opening van de gerestaureerde wachtkamers en de historische gangen die grenzen aan het eerste perron van Station Amsterdam Centraal.
(zie link op 09:13 minuten)

http://nos.nl/uitzending/24675-nos-journaal.html

2mei
nieuws - stadhuis leiden

stadhuis leiden

Na het begeleiden van het in 2015 uitgevoerde groot onderhoud aan het exterieur van het rijksmonumentale stadhuis in Leiden, hebben wij onlangs een nieuwe opdracht van de gemeente Leiden ontvangen.
Wij mogen een Plan van Aanpak opstellen ten behoeve van het onderhoud aan de bijzondere zandstenen voorgevel, oorspronkelijk ontworpen door Lieven de Key, gelegen aan de Breestraat. De voorbereidende werkzaamheden, zoals de opname en het onderzoek, zijn momenteel in volle gang!

19apr
Nieuws - Nienhuys

huis nienhuys te amsterdam

Trots kunnen wij vermelden dat TAK architecten de opdracht heeft gekregen voor de begeleiding van het onderhoud aan het prachtige rijksmonumentale Huis Nienhuys (1888-1890) op de Herengracht in Amsterdam.

6apr
Nieuws - erfgoed event

erfgoed event 2017

TAK architecten is ook dit jaar aanwezig op het Erfgoed Event (stand 501). Samen met de partners Venema, SRAL, Monser & Van Wijk vertellen we u graag het verhaal van Amsterdam Centraal. En hoe er de afgelopen periode hard is gewerkt aan dit drukstbezochte rijksmonument van Nederland.

26jan
image by WebDog

opening grote merwedesluis

Afgelopen dinsdag is de Grote Merwedesluis in Gorinchem na een renovatie van de bruggen en sluisdeuren officieel geopend door Dik Pracht (provincie Zuid-Holland ), Hans Freije (wethouder gemeente Gorinchem) en Floor Vermeulen (Gedeputeerde Staten/VVD). TAK architecten adviseerde ten aanzien van de beeldkwaliteit en uitvoeringstechniek. Zo zijn o.a. nieuwe hekwerken ontworpen (worden binnenkort geplaatst), voldoet de sluis weer aan de huidige eisen en zijn er nieuwe kleuren bepaald. Het was weer een project met een erg prettige en constructieve samenwerking met de provincie als opdrachtgever!

19jan

extra subsidie provincie zuid-holland

Naast de eerdergenoemde subsidie van de provincie Zuid-Holland voor restauratie en onderhoud, is er nu ook subsidie voor maatregelen die de toegankelijkheid en duurzaamheid van uw monument vergroten en daarmee een herbestemming bevorderen. De subsidie kan aangevraagd worden van 1 april tot 1 juli 2017.

Wilt u weten wat de mogelijkheden voor u zijn en wat wij voor u kunnen betekenen, neem dan vrijblijvend contact met ons op.