24jan
image by WebDog

TAK zoekt projectleider

We zijn op zoek naar een projectleider met een groot hart voor erfgoed!

Is deze baan écht iets voor jou, of voor iemand uit je netwerk?

Bekijk de vacature op onze website en bel gerust voor een eerste kennismaking.

Doorsturen / delen stellen we op prijs

23dec
image by WebDog

Tot in het nieuwe jaar!

2021 stond voor ons in het teken van ‘nieuw’. De gevel van stadhuis Leiden is weer als nieuw, raadhuis Heerde heeft een moderne nieuwe raadzaal gekregen, en 9 bruggen van Amsterdam krijgen een nieuwe constructie onder hun vertrouwde oude jas.

Verder zijn er veel leuke nieuwe collega’s bijgekomen, werken we met nieuwe digitale teken- en presentatietechnieken en nemen we veel interessante nieuwe projecten mee naar 2022. Maar eerst, wensen we al onze relaties een gezellige kerst en een fijne jaarwisseling. Tot in het nieuwe jaar!

1dec
image by WebDog

herbestemming legeringsgebouw

Het stille moment voor de renovatie begint, terwijl een gebouw al vrij gemaakt is van voorzetwanden, systeemplafonds, oude meubels, etc. hebben we vast laten leggen door Norma van der Horst.

De zwaar ommuurde kamers van een Duits legeringsgebouw (2e WO) en de glanzend koperen kamer (als kooi van Faraday, uit de late Koude Oorlog) staan nu nog leeg, maar zullen binnenkort plaats bieden aan een opleidingscentrum van Defensie op Groot Heidekamp. De zolder wordt ingericht als ruimte voor bijeenkomsten, waaronder diploma uitreikingen.

Afgelopen jaar hebben we samen met het Rijksvastgoedbedrijf en Voorberg Bouwkunde B.V. gewerkt aan een ontwerp voor de herbestemming met behoud van het karakter van het gebouw. Het plan is afgelopen maand vergund door de gemeente Arnhem – de renovatie kan beginnen!

26okt
image by WebDog

hoe verduurzaam je een monument?

www.verduurzamingsrichtlijnen.nl - een goed initiatief van de ERM om het verduurzamen van monumenten 3D inzichtelijk te maken!

Met plezier hebben wij het 3D BIM model aangeleverd en meegedacht over bouwkundige en esthetische vraagstukken. Leuk weetje: dit gebouw bestaat echt. Een arbeidershuisje in het rijksmonumentale Agnetapark in Delft heeft model gestaan als vooroorlogs woonhuismonument.

We hopen dat dit project bijdraagt aan de verspreiding, uitwisseling én verdere ontwikkeling van kennis over het verduurzamen van monumenten.

4okt
image by WebDog

opening raadhuis Heerde

Dit prachtige gemeentelijke monument mochten we het afgelopen jaar restaureren, renoveren, uitbreiden en verduurzamen. Villa Nova werd in 1884 gebouwd aan de rand van de plaats Heerde en is sinds 1928 in gebruik als raadhuis. Met het herschikken van zichtassen en functies en de renovatie van het interieur ervaar je weer de ruimtelijke kwaliteiten van de neoclassicistische villa. Dankzij de transparante uitbouw aan de achterzijde is de nieuwe raadzaal ruim, licht en in direct contact met het achtergelegen park. Vorige week is het raadhuis feestelijk heropend en we zijn trots op het eindresultaat dat we in samenwerking met Prins Bouw B.V. en Dijkstra Epe hebben bereikt. We wensen de gemeente Heerde en haar inwoners veel plezier met hun gerenoveerde raadhuis!

13sep
image by WebDog

stem mee op de publieksprijs Hilversumse architectuurprijs 2021

Je kunt nu je stem uitbrengen voor de publieksprijs van de Hilversumse Architectuurprijs 2021! Wij dingen mee met twee projecten: de renovatie van tuindorp de Electrobuurt en de herbestemming van het Volksbadhuis van Dudok.

6aug
image by WebDog

voor-en-na militair erfgoed

Weer een mooie voor-en-na foto die we graag met jullie willen delen: ditmaal van militair erfgoed uit de 2e WO. In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf hebben we de restauratie van diverse gebouwen op het defensieterrein Groot Heidekamp begeleid. De restauratie betrof het conserveren van de stalen bomluiken, vervangen van de enkele beglazing door dun isolatieglas, herstellen van de historische kleuren en aanbrengen van nieuwe gebouwnummers op basis van de oorspronkelijke nummers. Met dank aan het kleurhistorisch onderzoek van Bert Jonker en de restauratie door Cuppens+zn aannemers b.v. mag het resultaat weer gezien worden!

12jul
image by WebDog

station Groningen wordt verduurzaamd

We zijn trots om mee te werken aan een plan voor de ontwikkeling van station Groningen en de verbetering van het energiegebruik. De aanpak voor na-isolatie, klimaatbeheersing en energieopwekking stemmen we af op de bouwfysische eigenschappen en karakteristieke architectuur van het stationsgebouw.

Het rijksmonument is inmiddels al meer dan 120 jaar dagelijks volop in gebruik en in 2019 uitgeroepen tot het mooiste station van Nederland. Met veel plezier werken we samen met Peutz aan het toekomstbestendig maken van dit geliefde gebouw – op naar de volgende 120 jaar!

17jun
restauratie stadhuisgevel Leiden opgeleverd

restauratie stadhuisgevel Leiden opgeleverd

De voorgevel van het stadhuis in Leiden is gerestaureerd en vorige maand opgeleverd door Venema Restauratie. Vanuit onze restauratievisie streefden we naar herstel van de architectonische eenheid met aandacht voor de historische gelaagdheid. Intensief onderzoek naar reinigingstechnieken en vakkundig herstel van onder andere het voegwerk, vergulde pinakels, teksttableaus en natuursteen heeft tenslotte geleid tot een prachtige stadhuisgevel, om weer van te genieten!

21apr
manifest kwaliteitsimpuls monumenten

manifest kwaliteitsimpuls monumenten

Manifest kwaliteitsimpuls monumenten! De instandhouding, verduurzaming en klimaatadaptatie van monumenten vraagt om toewijding, een lange termijn visie én specialistische kennis. Samen kunnen de overheid, monumenteneigenaren, het onderwijs en erkende bedrijven de hoge kwaliteit leveren die monumenten verdienen. De Vereniging van Architecten Werkzaam in de Restauratie (VAWR), Vakgroep Restauratie en GA-Platform pleiten daarom voor een kwaliteitsimpuls en doen 7 concrete aanbevelingen - lees hier het manifest!

16apr
walshuid gered!

walshuid gered

Aan het begin van de 2e WO liet de Duitse bezetter het legerterrein Groot Heidekamp bouwen door Nederlandse aannemers. De barakken kregen stalen raamluiken om de soldaten te beschermen tegen scherfinslag en de gebouwen te vermommen als Gelderse boerderijen. Nu, 80 jaar later, geven we de luiken hun oorspronkelijke kleuren en patronen terug, op basis van het kleuronderzoek van Bert Jonker.

We ontdekten dat alle luiken hun oorspronkelijke walshuid nog hebben - een typisch bijproduct van de warmbandwals-techniek. Veel vaker treffen we kaalgestraald staal aan en is de walshuid bij eerdere onderhoudswerkzaamheden verwijderd. VKS N.V. heeft in opdracht van Cuppens+zn aannemers b.v. tot wel 10 à 15 lagen oude verf verwijderd. En dankzij uitgebreid experimenteren met straaltechnieken is dit gelukt mét behoud van de walshuid!

10mrt
station groningen archieffoto

bewaker van de monumentale waarde

Hoe bewaak je de kwaliteiten van een monumentaal stationsgebouw?

In een interview met groningenspoorzone.nl vertelt Stefanie Weser over haar rol als restauratiearchitect bij de renovatie van station Groningen. Haar betrokkenheid bij het station begon al in 2013 met het opstellen van een cultuurhistorische waardestelling. Dit onderzoek is onderdeel van de reeks ‘de Collectie’ – een studie naar 50 monumentale Nederlandse stations die je kunt lezen op de website van spoorbeeld. Aanrader!

12feb
Keenesluis Standdaardbuiten

vaklui van vroeger

Het is altijd een bijzonder moment als we bij projecten namen of jaartallen ontdekken, achtergelaten door vaklui van vroeger. Soms laten we zelf ook een teken achter: vlak voor de oplevering van de gerestaureerde Keenesluis in Standdaarbuiten heeft smid Frits Kramer de namen van alle betrokken partijen in de bronzen ring van de sluisdeur gegraveerd. Een mooi aandenken aan onze samenwerking, en wie weet hoelang het duurt voordat iemand onze namen weer zal ontdekken...

26jan
nominatie architectuurprijs hilversum

nominatie architectuurprijs Hilversum

Hoera! Twee projecten genomineerd voor de Hilversumse Architectuurprijs - de renovatie van de Electrobuurt en de herbestemming van het Volksbadhuis

De Electrobuurt (1924-1926) is een mooi voorbeeld van vooroorlogse sociale woningbouw volgens de tuindorp gedachte. Helaas was de architectonische verfijning en samenhang in de loop der jaren verdwenen. Dankzij betrokken bewoners is de buurt in 2009 gered van sloop en aangewezen als gemeentelijk monument. In 2017 hebben we in opdracht van Het Gooi en Omstreken een ontwerp gemaakt voor gecombineerd groot onderhoud, verduurzaming en herstel. En nu is de Electrobuurt, verduurzaamd en gerestaureerd, een wijk om weer trots op te zijn.

Voor de herbestemming van het Volksbadhuis van Dudok (1921) hebben we in 2017 een ontwerp gemaakt. Ons doel was om de kenmerken en kwaliteiten van het rijksmonumentale badhuis te koesteren en tegelijk plek te creëren voor twee woningen. Via bouwhistorisch onderzoek en een architectuuranalyse konden we bijvoorbeeld het ontstane labyrint aan binnenwanden duiden, terugbrengen tot de essentie en het nieuwe programma een passende plek geven. Het grote open bleekveld dat bij het badhuis hoorde blijft behouden en draagt nu bij aan het woonplezier.

18dec
TAK kerstgroet 2020

Fijne feestdagen en een gelukkig 2021!

Namens alle medewerkers van TAK: bedankt voor de prettige samenwerking in het roerige 2020. We wensen al onze relaties, opdrachtgevers en vrienden heel fijne feestdagen en een mooi, gezond en productief 2021. Tot ziens in het nieuwe jaar!

4dec
Singel 28 Amsterdam

Singel 28 Amsterdam

Voor een rijksmonumentaal grachtenpand in Amsterdam werken we aan de planuitwerking voor de restauratie, verbouwing en verduurzaming. Het oudste gedeelte van het pand dateert uit 1592 en is onderdeel van de ‘Eerste Uitleg’; het begin van de aanleg van de grachtengordel aan het einde van de 16de eeuw. Sindsdien is het pand meerdere keren verbouwd en uitgebreid. In het huidige pand vind je daarom veel tijdslagen terug. De traditionele opzet van een Amsterdams grachtenhuis met een voor-, midden-, en achterhuis is in hoofdlijn nog aanwezig. Andere zeldzame onderdelen zijn het sierstucwerk van de gang op de bel-etage uit circa 1705 en de drijvende kelder in het souterrain van het achterhuis uit circa 1636.

We besteden veel aandacht aan de balans tussen behoud, versterken van monumentale waarden en vernieuwing. De restauratie van het (materiële) casco als ook de ruimtelijke kwaliteiten van het pand beslaan een groot deel van deze opgave. Op deze manier creëren we voor onze opdrachtgever een comfortabele en inspirerende woning waarin de historie van het pand centraal staat en voortgezet wordt.

9nov
restauratie 9 bruggen Amsterdam

restauratie 9 bruggen Amsterdam

We zijn trots om mee te werken aan het project Oranje Loper in Amsterdam - de restauratie en (gedeeltelijke) vervanging van 6 monumentale en 3 beeldbepalende bruggen tussen de Dam en het Mercatorplein. De bruggen in de stijl van de Amsterdamse school zijn cruciale schakels in het verkeer en karaktervolle elementen in het straatbeeld. Samen met het bouwteam zorgen we ervoor dat de bruggen het verkeer veilig kunnen dragen met behoud van hun monumentale waarde.

28jul
architectuur analyse het De Zoetenlaboratorium

kansen voor het De Zoetenlaboratorium

Het oude KEMA terrein ‘Arnhems Buiten’ -wel bekend van de KEMA-KEUR- staat vol industriële monumenten. Veel bedrijven hebben hier al een inspirerende werkplek gevonden. Vanuit ons eigen kantoor op dit terrein werkten we mee aan de visie voor ons buurgebouw: het De Zoetenlaboratorium, het hartstuk van het kortsluitcomplex.

We onderzochten de potentie van het rijksmonument via een architectuuranalyse. Samen met een multidisciplinair team brachten we zo de kansen voor duurzaam toekomstig gebruik in kaart, met resultaat: op dit moment lopen er gesprekken met potentiële huurders.

Ben je benieuwd naar Arnhems Buiten? Bekijk de nieuwe website of kom een keertje kijken!

16jun
voor- en na-foto gevelreiniging voorgevel stadhuis Leiden

gevelreiniging voorgevel stadhuis Leiden

Deze bijzondere voor- en na-foto willen we graag met jullie delen! De restauratiewerkzaamheden aan de stadhuisgevel aan de Breestraat in Leiden zijn in volle gang, waaronder ook deze laserreiniging met een bijzonder fraai resultaat: de zwarte verwering verdwijnt, terwijl de kleurnuance van het gepatineerde zandsteen behouden blijft.

In het voortraject hebben we verschillende reinigingsmethoden voorgedragen. Samen met de restauratie begeleidingscommissie beoordeelden we de resultaten aan de hand van proefvlakken. De lasserreiniging bleek zowel de Bentheimer als Obernkirchener zandsteen esthetisch bevredigend en schadevrij te reinigen. Uiteraard speelt het vakmanschap van de uitvoerende personen een belangrijke rol, deze is bij Venema Restauratie in goede handen! (bron foto’s: Venema Restauratie)

26mei
archeologische vondst gemaal Tricht

archeologische vondst gemaal Tricht

Er is een bijzondere archeologische vondst gedaan onder het rijksmonumentale gemaal Tricht aan de Middelweg, langs de eeuwenoude trekvaart de Bischopsgraaf. Het gaat om een gemetselde muur van kloostermoppen die archeoloog Niels Bouma dateert op de 14e of 15e eeuw. In 2018 zijn wij door het Waterschap Rivierenland ingeschakeld voor een bouwhistorische verkenning vanwege de geplande bouw van een nieuw gemaal. Met veel interesse documenteren we nu de vrijlegging van de ondergrondse constructie en zorgen in afstemming met het RCE voor het veiligstellen van ons erfgoed.

12mei
start restauratie voorgevel stadhuis Leiden

start restauratie voorgevel stadhuis Leiden

De restauratie van de zandstenen voorgevel van het stadhuis van Leiden aan de Breestraat is van start gegaan! De gemeente Leiden, Erfgoed Leiden en Omstreken, Venema Restauratie en TAK architecten zijn trots om te mogen werken aan de restauratie van deze rijksmonumentale gevel. De voorgevel is in 11 bouwfasen ontstaan. De eerste vermelding van het stadhuis dateert uit 1350 en ca. 1410. Na een verwoestende brand wordt tussen 1935-39 het stadhuis herbouwd. Alleen de voorgevel wordt gerestaureerd en deels herbouwd. De gevels van de burgermeesterkamer en de hoofdwacht in de linkervleugel worden aangepast in de stijl van de rechtervleugel. De historisch gegroeide voorgevel, waarin afzonderlijke bouwdelen herkenbaar waren, wordt zo één architectonisch geheel. De huidige restauratie betreft het herstel van gebreken die tot schades leiden, waaronder voegwerk, natuursteenwerk, betonschade en zettingen. Daarnaast wordt de gevel gereinigd om plaatselijk de steen weer te laten ademen en om het rijk geornamenteerde middendeel naar de gemiddelde toon van het linker- en rechtergeveldeel te brengen. Als gevolg van verschillende schades is hier namelijk een bont gevelbeeld ontstaan. De architectonische eenheid, die bij de restauratie van 1935-39 is ontstaan, wordt hiermee hersteld.

30mrt
thuiswerken

thuiswerken

Net als bij vele andere bedrijven zijn de collega’s van onze vestiging in Delft en Arnhem vanwege de huidige Corona-virus overgestapt op thuiswerken. Wij blijven uiteraard bereikbaar via telefoon, onze 06-nummers en via email. Eventuele besprekingen met opdrachtgevers, aannemers en adviseurs, maar ook onderling, houden we via Skype of Microsoft Teams opdat wij ons werk voor u kunnen blijven doen. Ons toezichtwerk blijft gewoon doorgaan evenals het advies- en ontwerpwerk voor onze projecten. Deze manier van werken is voor iedereen nieuw en een hele uitdaging. Inmiddels zijn alle computers zo geïnstalleerd dat iedereen kan werken, hoewel we wel onze dagelijkse koffie-gesprekken en gezamenlijke lunches missen. Het is even wennen, maar al onze medewerkers staan voor u klaar en laten we hopen dat we elkaar binnen niet al te lange tijd weer gewoon kunnen ontmoeten. Bel of mail ons gerust!

17feb
BRL ERM 2000 EMA en URL 2001

BRL ERM 2000 EMA en URL 2001

Na een intensieve maar leuke dag heeft ons bureau de controletoets in het kader van de gezamenlijke Erkenningsregeling Architecten werkzaam in de Restauratie (GEAR) en de initiële toets BRL ERM 2000 EMA (Erkend Monumenten Adviesbureau) en de nieuwe URL 2001 (Bouwkundig Advies Monumenten) met succes voltooid. Ons bureau is al vanaf de begindagen een ‘Erkend restauratiearchitect’ en bouwkundig adviesbureau voor Monumenten en daar zijn wij erg trots op!

20dec
fijne dagen!

fijne dagen allemaal!

Iedereen fijne dagen gewenst! Wij keken tijdens onze kerstborrels in Arnhem en Delft terug op een productief jaar met prachtige projecten. Welkom ook Pauline Overheul in ons team!

2dec
sluis leidschendam

sluis leidschendam

Leuk artikel over de restauratie van de schutsluis met twee stalen ophaalbruggen te Leidschendam in het magazine van Movares. Wij waren als restauratiearchitect hierbij betrokken vanaf het ontwerp t/m de uitvoering en hebben breed geadviseerd over onder andere het groot onderhoud, de revisie van de aandrijving van de sluisdeuren, de toegankelijkheid en de kleuren. Een mooi project en heel positieve samenwerking met het hele team (Provincie Zuid-Holland, Movares, aannemer Hollandia en onderaannemer Boonzaaier). 

https://magazine.movares.nl/movares-magazine-editie-6-2019/sluis-leidschendam/?utm_source=linkedin&utm_medium=social&utm_campaign=im-share-button