nominatie architectuurprijs Hilversum

dinsdag 26 januari 2021

Hoera! Twee projecten genomineerd voor de Hilversumse Architectuurprijs - de renovatie van de Electrobuurt en de herbestemming van het Volksbadhuis

De Electrobuurt (1924-1926) is een mooi voorbeeld van vooroorlogse sociale woningbouw volgens de tuindorp gedachte. Helaas was de architectonische verfijning en samenhang in de loop der jaren verdwenen. Dankzij betrokken bewoners is de buurt in 2009 gered van sloop en aangewezen als gemeentelijk monument. In 2017 hebben we in opdracht van Het Gooi en Omstreken een ontwerp gemaakt voor gecombineerd groot onderhoud, verduurzaming en herstel. En nu is de Electrobuurt, verduurzaamd en gerestaureerd, een wijk om weer trots op te zijn.

Voor de herbestemming van het Volksbadhuis van Dudok (1921) hebben we in 2017 een ontwerp gemaakt. Ons doel was om de kenmerken en kwaliteiten van het rijksmonumentale badhuis te koesteren en tegelijk plek te creëren voor twee woningen. Via bouwhistorisch onderzoek en een architectuuranalyse konden we bijvoorbeeld het ontstane labyrint aan binnenwanden duiden, terugbrengen tot de essentie en het nieuwe programma een passende plek geven. Het grote open bleekveld dat bij het badhuis hoorde blijft behouden en draagt nu bij aan het woonplezier.

deel dit artikel
© 2023 TAK architecten. Alle rechten voorbehouden