groot handelsgebouw

rotterdam
statusrijksmonument
opdrachtgever-
opdracht-
oplevering-

Het Groot Handelsgebouw, opgeleverd in 1953, bood ruimte aan de groothandelaren die door het bombardement in mei 1940 hun opslag en bedrijfsruimten hadden verloren.

Het enorme complex, gebouwd naar een ontwerp van H.A. Maaskant, heeft een lengte van 220 m en is 85 m breed. De bouwmassa bestaat uit elf bouwlagen (kelder, begane grond, entresol, zeven verdiepingen en een dakopbouw) en is opgetrokken rond drie binnenhoven. Aan deze binnenhoven grensden de opslag en expeditieruimten. Bereikbaar vanaf de openbare weg konden auto's niet alleen in maar ook door het gebouw rijden. Anderhalve kilometer eigen autoweg leiden over maar liefst drie verdiepingen door het complex. Dertig liften vergemakkelijkten het verticale transport. Opgetrokken in beton en baksteen en afgewerkt met veel schokbeton was het Groot Handelsgebouw hét icoon van de wederopbouw van Rotterdam.
Veel huurders kwamen en gingen. Grossiers maakten in toenemende mate plaats voor andere vormen van bedrijvigheid. De dakopbouw die tientallen jaren een bioscoop herbergde, kreeg een andere functie. De vele wisselingen vroegen voortdurend om aanpassingen.

Van 2002 - 2005 werd het complex gerestaureerd en gerevitaliseerd onder leiding van het architectenbureau J. van Stigt.
In 2006 is aan ons bureau verzocht de bouwkundige supervisie over het Groot Handelsgebouw op ons te nemen, de aanpassingen bij de wisseling van huurders te begeleiden en te adviseren bij het onderhoud van het gebouw. Ook het aanvullen en actualiseren van de visie op het gebouw is inbegrepen in de opdracht.
fotografie: Groot Handelsgebouwen NV

 Folder Groot Handelsgebouw
deel dit project
GHG rotterdam archieffoto
GHG rotterdam archieffoto
© 2023 TAK architecten. Alle rechten voorbehouden